top of page
  • Krzysztof Nałęcz

Z jakich urządzeń składa się linia do produkcji pralin?

Do wyrobu pralinek wykorzystuje się profesjonalne linie produkcyjne, które składają się z kilku specjalistycznych urządzeń, które etapami przygotowują nadziewane produkty czekoladowe. Cały proces jest w pełni zautomatyzowany, a obsługą maszyn może zajmować się jedna osoba, której najważniejszym zadaniem jest odpowiednie zaprogramowanie przebiegu i parametrów pracy. Produkcja odbywa się w sposób natychmiastowy. Urządzenie w jednym takcie buduje korpus czekoladowy, wypełnia go nadzieniem i twarzy gotową pralinę. W tym wpisie wyjaśnimy, z jakich urządzeń składa się linia do produkcji pralin.


Co wchodzi w skład linii do produkcji pralin?


Nasza firma zapewnia linie do produkcji pralin pozwalające na automatyzację całego procesu. Są to urządzenia wydajne, działające sprawnie i bezawaryjnie. Automatyczna linia do produkcji pralin wraz z komorą chłodniczą to tylko 5 metrów bieżących, więc gwarantuje oszczędność przestrzeni. W ofercie dostępne są trzy warianty linii do produkcji pralin o różnej wydajności, w tym:

  • One Shot ZERO — wydajność do 37 kg/h

  • One Shot 5 OSD — wydajność do 70 kg/h

  • One Shot 10 OSD — wydajność do 140 kg/h

Linia do produkcji pralin składa się z 4 podstawowych urządzeń:

  • OSM podajnik form - jego zadaniem jest podawanie wstępne podgrzewanie formy, jest zintegrowany z dozownikiem One Shot. Wyposażony jest w magazynek na 40 form.

  • Dozownik One Shot 5 OSD lub 10 OSD - służy do natychmiastowej produkcji pralin. Wraz z podajnikiem form i stołem wibracyjnym tworzy automatyczną linię produkcyjną do pralin.

  • Stół wibracyjny OSV - wraz z komorą i tunelem chłodniczym tworzą automatyczną linię do pralin.

  • Komora chłodnicza lub tunel chłodniczy - to wydajne i oszczędne urządzenie, które stanowi alternatywę dla tunelu chłodniczego, pozwalając na znaczną oszczędność przestrzeni.

Czekolady nadziewane cieszą się bardzo dużą popularnością. Kuszą wieloma smakami i zaskakują nie tylko smakowitym nadzieniem, ale i ciekawym wyglądem. Ich produkcja różni się w niewielkim stopniu od produkcji czekolady twardej, gdyż w środku musi znaleźć się nadzienie. Dlatego też zastosowanie znajdują specjalistyczne linie produkcyjne do pralin i czekolad nadziewanych, dostępne w ofercie naszej firmy.

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page