• Krzysztof Nałęcz

Nadziewane praliny

Zaktualizowano: mar 5

Nowoczesna produkcja Pralin




Technologia One Shot tłumacząc wprost : to produkcja praliny wraz z nadzieniem za tzw. „ jednym strzałem ” Podczas produkcji urządzenie tworzy jednocześnie korpus czekoladowy praliny, a wnętrze jest wypełniane nadzieniem i zamykane. Proces odbywa się jednocześnie dając gotową pralinę. Kształt praliny zależy od wzory form które zastosujemy. Produkcja jest banalnie prosta – operator ( pracownik) wybiera na ekranie urządzenia wzór praliny, wciska przysłowiowy enter i rozpoczyna się produkcja.

Technologia One Shot gwarantuję pralinę jakości Premium, powtarzalność produktu, wydajność od 35 kg do 140 kg pralin na godzinę, a cała linia produkcyjna wraz szafą chłodniczą to tylko 5 metrów bieżących.

Jak to możliwe ?

Jeden strzał dwa surowce ( czekolada+ nadzienie ) ( dwa rodzaje czekolady )

Tajemnicę skrywają dysze dozownika które zbudowane są z dwóch rurek, jedna umieszczona jest w drugiej. Dysza podająca nadzienie znajduje się w środku dyszy podającej czekoladę. Surowce do dysz doprowadzane są za pomocą odpowiedniego systemu kanalików w płycie mocującej dysze.





Urządzenia typu One Shot posiadają dwa podgrzewane zbiorniki jeden na czekoladę drugi na nadzienie. Automat pobiera odpowiednią ilość niezbędną do wykonania doskonałej praliny. Ponadto cukiernik może sam zaprojektować własną pralinę zmieniając procentowo wielkości składników tak by końcowy produkt był zgodny z oczekiwaniami klientów.

Czy to mi się opłaci ?

Taki system produkcji ma wiele zalet, m.in. obniżenie kosztów produkcji, gdyż zamiast wielu etapów cały proces tworzenia korpusu czekoladowego i dodanie nadzienia odbywa się w jednym takcie dozującym. W technologii tej zaletą jest również mała ilość powietrza wtłaczanego podczas podawania nadzienia (eliminuje to wady produktów, tzw. dziurki w kuwerturze czy luki w nadzieniu), co ma znaczny wpływ na poprawienie jakości i trwałości mikrobiologicznej produktów. Poprzez zminimalizowanie procesu produkcyjnego do jednego taktu dozowania wzrasta ogólna atrakcyjność i jakość produktu nadziewanego.

Technologia One Shot, umożliwia produkcję pralin o zwiększonej zawartości nadzienia i pozwala zmniejszyć zużycie czekolady do 20%.

Jaki jest maksymalny procent nadzienia w pralinie przy zastosowaniu technologii One Shot? Przy odpowiednich parametrach uzyskano nawet 80%.

Ma to kluczowe znaczenie dla producentów w sytuacji, gdy ceny za ziarno kakaowe wciąż rosną. One Shot włoskiej firmy Pomati jest oferowany w trzech wersjach dopasowanych do możliwości produkcyjnych cukierników, przestrzeni w zakładzie i przysłowiowej kieszeni. Ceny są atrakcyjne dla naszych rzemieślników i tak za wersję do produkcji 35 kg pralin na godzinę zapłacimy już niespełna 120.000 zł




Zwrot inwestycji już po pierwszym roku produkcji !

Urządzenia są przygotowane do pracy jako samodzielne jednostki, obsługiwane przez jednego pracownika, jak również mogą stanowić główny element automatycznej linii do produkcji pralin.

Automatyczna linia produkująca praliny to :

1. OSM system do wstępnego podgrzewania form i podawania ich do One Shot wraz z magazynkiem na 40 form do pralin

2. OSD Dozownik One Shot serce całej linii

3. OSV stół wibracyjny

4. Szafa chłodnicza lub tunel chłodniczy

Cała linia do produkcji pralin to wydajność do 140 kg pralin na godzinę i może być obsługiwana przez jedną osobę One Person



Zalety technologii One shot

· metoda jest bardzo elastyczna i daje wiele możliwości i konfiguracji

· szybkość – w jednym takcie dozowane są nadzienie i czekolada

· oszczędność – przy małym nakładzie pracy powstaje kompletny produkt

· dużo lepsza jakość produktów – równomierne rozlanie czekolady, brak widocznego połączenia korpusu ze spodem praliny, gdyż korpus powstaje w całości od razu

· możliwość uzyskania bardzo cienkiej warstwy czekolady – dozowanie do 80% nadzienia

· możliwość dozowania nadzienia z drobnymi dodatkami


Chcesz wiedzieć więcej ?

Jesteśmy głównym dystrybutorem technologii One Shot Pomati w Polsce, z serwisem, z magazynem części zamiennych współpracujemy z technologami cukiernictwa i mistrzami czekolady.

BMC Polska. www.bmcpolska.pl. Tel. 22 571 80 77, 506 691 996

6 wyświetlenia0 komentarz