top of page
  • Krzysztof Nałęcz

Jaki ekspres kolbowy wybrać do popularnej kawiarni?

Ekspresy kolbowe to narzędzia bezkonkurencyjne dla baristów oraz miłośników aromatycznej kawy. Różnią się znacznie od innych urządzeń tego typu zarówno efektem, jak i sposobem działania. W przeciwieństwie do nich, ekspresy kolbowe są najczęściej pozbawione większości automatycznych elementów, takich jak wbudowane młynki oraz systemy spieniania mleka. Są obsługiwane ręcznie, dając użytkownikowi jak największą kontrolę nad powstawaniem napoju. Ich działanie polega na tym, że pod wysokim ciśnieniem przelewają wodę przez drobno zmieloną kawę – ta mielona jest zwykle samodzielnie, w osobno zakupionym młynku. Dzięki temu barista może wykonać tę czynność według własnego uznania, wpływając na końcowy produkt.


Na co zwrócić uwagę podczas wybierania ekspresu?


Jest kilka elementów, które mają ogromne znaczenie, gdy wybiera się kolbowe ekspresy do kawy. Oczywiście jednym z najważniejszych jest cena, która w przypadku tych urządzeń potrafi być dość wysoka, jednak w stosunkowo popularnej kawiarni koszt ten dość szybko się zwróci. Dlatego nie warto oszczędzać na wydajności – może ona okazać się niezbędna podczas pracy. Dobrze postawić na solidne urządzenie, które posłuży odpowiednio przez lata, zapewniając wysoką jakość. Bardzo duże znaczenie ma również liczba grup zaparzających: ma ona wpływ na pojemność bojlera oraz wygodę pracy. W przypadku kawiarni najlepiej, aby ekspres miał przynajmniej dwie takie grupy, ale jeśli starczy miejsca, a liczba klientów jest wysoka, warto postawić na więcej.


Jaki system grzania wody będzie najlepszy?


Jedną z najistotniejszych cech poszczególnych ekspresów jest zastosowany w nich system grzania. Szczególnie popularne są dwa: HX (Heat Exchanger) oraz GTI, czyli multibojler. Ten pierwszy stosowany jest najczęściej. Polega na wykorzystaniu wymiennika ciepła i sprawdza się bardzo dobrze, pozwalając łatwo i szybko osiągnąć potrzebną temperaturę. Multibojler jest jednak bardziej precyzyjny i daje jeszcze większe możliwości. Podczas gdy system HX wystarczy w zdecydowanej większości kawiarni, osoby z wyjątkowo dużymi aspiracjami, lubiące eksperymentować z przygotowywanym napojem i mieć nad nim jak największą kontrolę, mogą zdecydować się na ekspres z system GTI.

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page