top of page
  • Krzysztof Nałęcz

Jak powstają żelki?

Żelki to wyrób cukierniczy, po który chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Słodkie, często lekko kwaskowate słodycze na skalę przemysłową produkowane są głównie z syropu glukozowego, cukru, wody (soków) i żelatyny, ewentualnie pektyny lub agaru. W dalszej części naszego wpisu przedstawimy technologię, w jakiej powstają żelki.


Produkcja żelek w technologii One Shot


One Shot to technologia, która umożliwia produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak żelki, a także m.in. galaretki, nadziewane czekolady czy praliny. Specjalne dozowniki One Shot Pomati znacząco usprawniają pracę, jednocześnie podnosząc jej komfort i wydajność. Systemy tego rodzaju były wykorzystywane już od dawna, jednak nie zapewniały zadowalających rezultatów. Nowoczesne technologie przyczyniły się do znacznego podniesienia poziomu produkcji.


Cały proces rozpoczyna się od przygotowania wszystkich składników w odpowiednim naczyniu. Następnie całość przelewana jest do specjalnej maszyny, wyposażonej w panel, dzięki któremu można zaprogramować cały proces produkcji. Technologia One Shot wyróżnia się dużą elastycznością, co daje producentom szereg różnych możliwości. Dostępnych jest kilka różnych programów, które pozwalają m.in. na jednoczesne wytwarzanie wyrobów cukierniczych z nadzieniem lub z kilkoma nadzieniami. Ta metoda jest zdecydowanie szybsza i wydajniejsza niż tradycyjne sposoby produkcji nadziewanych słodyczy.


W technologii tej można łączyć ze sobą surowce o różnych właściwościach, a przez system odpowiednich dysz dozujących wytwarzać wyroby o różnych kształtach, w tym żelki nadziewane. Precyzyjne działanie dyspozytorów pozwala osiągnąć idealny stopień wypełnienia. W pierwszym etapie następuje zanurzenie dysz w profilowanych zagłębieniach. Następnie dochodzi do jednoczesnego dozowania żelatynowej masy i nadzienia. Końcowym etapem jest odpowiednie uformowanie żelki. Proces dozowania One Shot może być stosowany do różnych produktów, niezależnie od tego, czy wykorzystywane są płynne wypełnienia, czy masy o dużej lepkości.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page