top of page
  • Zdjęcie autoraKrzysztof Nałęcz

Do czego można używać dozowników Pomati?

Pomati to ponad 53 lata doświadczeń w produkcji urządzeń służących do produkcji różnorodnych wyrobów czekoladowych. Znajdują one zastosowanie zarówno w małych oraz średnich zakładach cukierniczych. Wśród oferowanych rozwiązań dostępne są m.in. dozowniki do natychmiastowej produkcji pralin. Przekonaj się, do czego są wykorzystywane i jakie są ich najważniejsze zalety.


Dozowniki typu One Shot do produkcji pralin i nadziewanych czekolad


Dozowniki Pomati przeznaczone są do produkcji pralin czekoladowych. Każda pralinka docelowo powinna osiągać wielkość jednego kęsa. Posiada nadzienie wykonane z masy kremowej lub zawiera w środku zmielone orzechy. Może składać się z pojedynczej czekolady lub kombinacji albo mieszanek różnych czekolad. Chociaż jej wielkość nie jest duża, to jednak na etapie produkcji należy zachować dużą precyzję działania.


Przy użyciu dozowników Pomati można wykonywać m.in. pralinkę pełną, pralinkę dwuwarstwową, pralinkę dwuczłonową, pralinkę czteroczłonową, pralinkę z nadzieniem, pralinkę z nadzieniem otwartą, batonik pełny, batonik z nadzieniem, batonik dwuczłonowy, czekoladową tabliczkę pełną, tabliczkę z nadzieniem. Są to więc urządzenia wykorzystane do przygotowywania wielu popularnych wyrobów czekoladowych.


Dozowniki Typu One Shot pozwalają na niezwykle sprawną produkcję gotowych pralin. Jest to urządzenie, które w jednym takcie tworzy korpus czekoladowy i wypełnia nadzieniem. Jest niezastąpione przy automatycznej produkcji pralin, gwarantując przy tym praktycznie natychmiastowe przygotowanie pralin oraz łatwą, jednoosobową obsługę. Systemy Pomati doceniane są za łatwe, intuicyjne użytkowanie, co jest zasługą m.in. prostego menu i czytelnego wyświetlacza.

Dozowniki do produkcji pralin typu One Shot dostępne są w trzech wariantach:

  • One Shot OSD przeznaczony jest do manualnej produkcji wyrobów czekoladowych o wydajności 35 kg pralin na godzinę.

  • One Shot OSD 5 to linia do pralin przeznaczona do automatycznej i manualnej produkcji o wydajności 70 kg/h.

  • One Shot OSD 10 do automatycznej produkcji gwarantuje najwyższą wydajność — do 140 kg pralin na godzinę.

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page