One Shot - Prawdziwa rewolucja w produkcji pralin, połączenie tradycji z nowoczesnością One Shot wykonuje jednocześnie dozowanie korpusu czekolady i nadzienia.
Realizuje produkcję nadziewanych pralin, czekoladek, czekolad, batoników, trufli,
bezpośrednio do formy nadającej kształt : punktowo lub w ciągłej linii.
One Shot - Prawdziwa rewolucja w produkcji pralin, połączenie tradycji z nowoczesnością One Shot wykonuje jednocześnie dozowanie korpusu czekolady i nadzienia.
Realizuje produkcję nadziewanych pralin, czekoladek, czekolad, batoników, trufli,
bezpośrednio do formy nadającej kształt : punktowo lub w ciągłej linii.

Pasteryzatory do produkcji lodów

Maszyny i urządzenia do produkcji lodów rzemieślniczych, naturalnych.
Pasteryzatory solidne, niezawodne, o prostej konstrukcji wydajne do 180 litrów
Podział urządzeń firmy TELME ze względu na specyfikę produkcji i zakresu działania. Multifunkcyjne urządzenie model Termocrema 30/60/150 litrów – przeznaczonych dla branży gastronomicznej, lodziarskiej, cukierniczej to nowoczesne programowalne urządzenia do gotowania kremów.
Pasteryzatory do lodów o pojemnościach od 30 do 180 litrów.
Lodziarnie, producenci lodów rzemieślniczych to miejsca w których do produkcji własnej, zdrowej oraz zgodnej z wymogami mieszanki niezbędny jest właśnie wysokiej jakości pasteryzator sterowany w przejrzysty i intuicyjny sposób.
Za pomocą tych urządzeń można wykonać wiele nadzień i kremów wykorzystywanych w cukiernictwie np.: crème anglaise, krem maślany, krem bavarian, dżem owocowy, sos owocowy, sos nocella, mus, lukier, panna cotta, zabaione, krem kataloński, pudding, sos karmelowy, żelatyna, ptasie mleczko itp.
Pasteryzatory do produkcji lodów rzemieślniczych
Pasteryzatory do lodów produkcji TELME to urządzenia wysokiej jakości. Posiadają bezpieczny dla produktów spożywczych pośredni system grzania z użyciem ciekłego czynnika grzewczego.
Ponadto urządzenia posiadają przeźroczystą pokrywę wykonaną z poliwęglanu umożliwiającą wgląd w proces pasteryzacji oraz dodawanie surowców w dowolnym momencie cyklu.
Pasteryzacja mieszanki lodowej

Pasteryzacja mieszanki lodowej
Ze względów higienicznych do produkcji lodów rzemieślniczych nie może być wykorzystywane surowe mleko. Powinno ono zostać poddane pasteryzacji lub może zostać użyte wcześniej pasteryzowane mleko przemysłowe.
Dopuszczalne jest również użycie mleka sterylizowanego UHT, które zostało podgrzane w temperaturze 135 do 150° C przez 8 sekund. Wszystkie surowce mieszanki lodowej trzeba pasteryzować w określonej temperaturze przez określony czas.
Należy pamiętać, aby surowców niepasteryzowanych nie dodawać po zakończeniu procesu pasteryzacji. Zalecana pasteryzacja lodów odbywa się w temperaturze 85° C. Po zakończeniu cyklu pasteryzacji mieszanki wymagane jest jej szybkie schłodzenie i przechowywanie w temperaturze 4 - 6° C celem dojrzewania lub konserwacji.
Zalety pasteryzacji mieszanki do produkcji lodów rzemieślniczych
Poza oczywistymi względami higienicznymi pasteryzacja masy lodowej podnosi jakość bazy lodowej, ponieważ optymalnie wpływa na:
-
Aromaty — pełnię smaku, czyli tzw. body
-
Rozpuszczanie cukrów
-
Zwiększone wiązanie wody
-
Uaktywnia stabilizatory i proteiny (poprawiając konsystencję i strukturę lodów)
-
Upłynnianie i jednorodny rozkład tłuszczów tzw. emulsyfikację
-
Redukcję lepkości
-
Wydłużenie okresu przydatności do spożycia — przedłuża trwałość wyrobu gotowego.
Pasteryzacja lodów - zasada działania
Pasteryzatory do lodów — zasada działania
Do celów pasteryzacji i produkcji lodów tradycyjnych stosuje się urządzenia zwane pasteryzatorami do lodów. Mają one za zadanie podgrzanie mieszanki lodowej do temperatury 85° C, następnie jej schłodzenie i konserwację w niskiej temperaturze. Pasteryzatory posiadają wbudowane mieszadło, które zapewnia równomierne mieszanie różnych składników oraz efektywne rozpuszczanie suchych surowców np. cukrów, mleka w proszku.
Oferowane przez nas automatyczne pasteryzatory do lodów zapewniają doskonałą kontrolę nad całym procesem.
