PACKINT

PRODUKCJA CZEKOLADY

KONSZE

CZEKOLADA

Produkcja czekolady Bean to Bar od ziarna do czekolady

Packint oferuje konsze do przemysłu i prodkcji rzemieślniczej

Packint_Konsza_połączenie_z_młynem_kulow

PACKINT

KONSZOWANIE CZEKOLADY

Konsze

Produkcja własnej czekolady to kontrola wszystkich procesów  produkcji zaczynając od doboru ziaren kakaowca. Niepowtarzalny smak, doskonała jakość, możliwość wzbogacania produkcji własnymi komponentami.

Konszowanie jest ważnym procesem także ze względu na inne zachodzące w tym czasie procesy, które uszlachetniają czekoladę. Podczas konszowanie następuje redukcja wilgoci w masie (o ok. 40%), zmniejsza się jej lepkość oraz kwasów lotnych (o ok 25%), a także ilość barwników. Wobec tego zmienia się barwa na intensywniejszą, poprawia jednorodność masy przez emulgowanie składników. Należy tu pamiętać, że wszelkie dodatki, takie jak wanilia lub lecytyna, powinno dodawać się w końcowej fazie konszowania

Konsza · Pionowa obrotowa koncha do konszowania czekolady po rafinacji, która usuwa kwasowość, nadmiar wilgoci i pomaga w rozwoju reakcji Maillarda. 

Konsza Packint jest wyposażony w powolne mieszadło ze zgarniakami wytwarzającymi cienką warstwę czekolady odkładającą się na ściankach ogrzewanego zbiornika konszy. Mechaniczne zmniejszanie lepkości  to prawdopodobnie najważniejsze i innowacyjne narzędzie maszyny, którego praca jest równoważna z dodatkiem  2-4% masła kakaowego.

 

System recyrkulacji  czekolady od dołu lub do góry gdzie następuje proces natlenienia, ekstrakcja kwasowość. Sterując nadmuchem gorącego powietrza i systemem chłodzenia doskonale panujemy nad całym procesem konszowania.

Dostępne rozmiary konchy to 50 kg, 150 kg, 250 kg, 500 kg, 1000 kg i 2000 kg.

PACKINT

KONSZOWANIE CZEKOLADY

Konsza
Konsza

Sigep 2020 Konsza
Sigep 2020 Konsza

Konsze
Konsze

Konsza
Konsza

1/4